Elektromonteur nodig in Muurmos

Gratis 1 uur na het voltooien van 38 uur binnen 14 dagen in Muurmos!

Ochtend klus
Spoedklus
Project
Nacht klus
Aangenomenwerk
Regiewerk
Inhuur
Muurmos
Spoedje
Detachering
Avond klus
Uitzending
Koppel
Overnachting
Muurmos
Middag klus
Aantal keer bekeken: 16265

Informatie over de plaats Muurmos

Gewoon muursterretje - Wikipedia
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Muurmos)
Gewoon muursterretje
Een kapselend exemplaar
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (planten)
Onderrijk:Embryophyta (landplanten)
Stam:Bryophyta (mossen)
Klasse:Bryopsida (bladmossen)
Onderklasse:Bryidae
Orde:Pottiales
Familie:Pottiaceae (Kleimosfamilie)
Geslacht:Tortula
Soort
Tortula muralis
Hedw. (1801)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewoon muursterretje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gewoon muursterretje (Tortula muralis) is een soort mos uit het geslacht Tortula. Het mos vormt ongeveer 5 cm hoge kussentjes.

Determinatie

In vochtige toestand is het geelgroen, maar droog zijn de bladeren zwartachtig van kleur. Door de lange witte haren en de spitse bladeren hebben de kussentjes dan een zwartgrijze kleur. De plant onderscheidt zich van de eveneens veel in het stedelijk gebied voorkomende gewoon muisjesmos (Grimmia pulvinata) door de langere seta (vruchtsteel) met in vochtige toestand een geelgroene kleur.

De onderste bladeren zijn kleiner dan de bovenste, waardoor een kleine bladrozet gevormd wordt. De bladeren hebben een tongachtige vorm en de middennerf vormt een lange chlorofylloze haar. De bladranden zijn omgerold.

Het mos plant zich generatief voort met sporen en vegetatief via voorkiemen (protonemata). De sporenkapsels staan rechtop op een 1–2 cm lange seta. De seta is lang cilindrisch en vaak iets gekromd. De seta is in het begin geelachtig en wordt bij het ouder worden donkerpurper tot bruin. De peristoomtanden zijn twee tot drie keer linksom gedraaid.

De sporen kiemen in twee fasen. Eerst zwellen ze op en daarna verspreiden ze zich. Gewoonlijk komen er veel vruchtstelen voor, die zich bij wisselende vochtigheid draaien en terugdraaien, waardoor de sporen makkelijker verspreid worden. De sporen kunnen meer dan zestien jaar kiemkrachtig blijven.

Ecologie

Vroeger kwam gewoon muursterretje alleen voor op kalkstenen, maar tegenwoordig groeit het bijna overal, op muren, beton en grafstenen. Het groeit zowel op verticale als horizontale vlakken en heeft een voorkeur voor droge standplaatsen.

Syntaxonomie

Gewoon muursterretje staat onder de vaatplantengemeenschappen te boek als kensoort voor de muurleeuwenbek-orde (Tortulo-Cymbalarietalia). Binnen de bryolichenologische gemeenschappen geldt de soort als kensoort voor de klasse van stippelkorsten en achterlichtmossen (Verrucario-Schistidietea).

Verspreiding

Gewoon muursterretje kent een ruwweg kosmopolitische verspreiding.

Fotogalerij

Zie de categorie Tortula muralis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
elektromonteur1 elektromonteur2 elektromonteur3 elektromonteur4 elektromonteur5 elektromonteur6 elektromonteur7 elektromonteur8 elektromonteur9 elektromonteur10 elektromonteur11 elektromonteur12 elektromonteur13 elektromonteur14 elektromonteur15 elektromonteur16 elektromonteur17 elektromonteur18 elektromonteur19 elektromonteur20